Wolfsburgi hírek

Félbeszakítom a karácsonyi mesét vásárokról, meg ünneplésről. Történtek olyan dolgok, ami mellett nehéz elmenni. Nem állásfoglalás végett. Többen megtették, és meg is teszik a mai napig, véleményem van, de ez most nem erről szól.

A Párizsban lezajlott terrorcselekmények minket is érintenek, itt Wolfsburgban. Egészen pár nappal ezelőttig azt hittük, úgy gondoltuk, hogy ez egy álmos kisváros. A fiatalok sokan elköltöznek, mert nem tudnak hová szórakozni járni, ez a város inkább a családoké. Minden csendes és békés, vannak betörések, rablások, de összességében nem rossz a helyzet. A párizsi események kapcsán elhangzottak olyan vélemények, hogy milyen jó, ez egy kisváros, itt olyan sokszínű az élet, a gyár miatt, együtt él sok teljesen különböző kultúrával rendelkező ember és nincs gond. Régebben akadt, szicíliai maffia, neonácik, de mi ezekről csak halottunk, olyan távolinak tűnik az egész. Arra is gondoltunk, hogy ugyan mi történhetne itt, hiszen a gyár ad munkát, az emberek nem élnek rosszul, ez egy minden szempontból jó város.

Pár napja azonban felbolydult az élet, a hírek Wolfsburgról szóltak. A magyarországi hírportálokon erről semmit sem lehetett olvasni, illetve csak annyit, hogy Németországban is történt valami. Történt. Egy szép összehangolt USA-Németország akció keretében összeszedtek mintegy 50 embert, nem mindenki wolfsburgi, volt aki Braunschweigben élt. Közülük kiemeltek egy férfit, aki wolfsburgi lakos, itt is fogták el. Feltételezik, hogy ez a férfi a németországi IS vezére. A hozzá tartozó mintegy 50 ember miatt pedig mindenki terrorista sejtről beszélt, és arról, hogy ezt sikeresen felszámolták. Voltak akiket elengedtek, csak a papírjaikat vették el, hogy ne tudjanak elmenekülni. Ez mondjuk szerintem nem akadály, de ha nem tudják bent tartani őket, akkor nem megy.

A híradásokban Wolfsburgot a németországi terroristaközpontként is emlegették. A feltételezett IS vezért egyébként egy kertvárosi, családi házas övezetben fogták el, a szomszédaik legnagyobb megdöbbenésére, mert egyébként egy teljesen rendes, normális családról beszélünk. A férfi a szüleivel lakott együtt. Az akció közben nem ropogtak a fegyverek, és senki nem sérült meg. Egyes híradások szerint azért történtek az elfogások, mert telefonos lehallgatások alapján konkrét akcióra lehetett számítani, más hírek szerint erről szó sincs, és terrorista sejtről meg aztán végképp nem kell beszélni, mert nincs semmi konkrétum.

Másnap Berlinben is elfogtak két férfit, a vádak szerint ők toboroztak.

Most eltelt pár nap csendben, az élet ugyanúgy megy tovább. Új hírek nincsenek, de a környezetünkben mindenki megdöbbent. Mi is.

Egy a híradások közül:

http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/5991966/dschihadist-aus-wolfsburg-plante-terroranschlag.html

 

Hozzászólás