Piac, bolhapiac

Itt is van mindenféle piac. Hetente kétszer vásárolhatok friss zöldséget, gyümölcsöt, húst a helyi piacon, de ha nagyon szeretnék bemehetnék a belvárosba is, nagyobb a választék, de drágább is minden, mondjuk ez így nem igaz, mert egy hete itt is, meg bent is 6 EUR volt egy kg cseresznye. Időnként azért benézünk, és még vásárolni is szoktunk. Itt helyben például nagyon szép leveszöldséget adnak, és az árus akihez járni szoktunk mindig úgy számol, hogy jó legyen. Inkább dob rá még egy kis árut, és rendszerint kedvezményt is ad.

Van azonban másfajta piac is. A bolhapiac, de igazából van itt minden. Ahogy édesanyám szokta volt mondani: “cséplőgéptől a kotonig minden van”. A piac vasárnap reggelenként van, kint az Allerparkban. De ilyen piacok mindenfelé vannak, Hannoverben is sikerült már belefutnunk egybe.

Valamiért egész rajongok az ilyen piacokért. Általában nem veszek semmit, de a látvány! Ez az össze-vissza de ugyanakkor rendszerezett minden, lenyűgöz. Ez biztos a gyerekkoromra vezethető vissza. Amikor gyerek voltam, és még nem Szegeden éltünk, akkor is gyakran jártunk a városban, hiszen rokonaink éltek, élnek ott, és a Lengyel piac, most már inkább Cserepes sori piac, kihagyhatatlan volt. Ott kellett beszerezni az éppen következő lakodalomra az ajándék kristály poharakat, amiket édesanyám mindig szakszerűen pöckölt meg a körmével, hogy a csengéséből megállapítsa, hogy tényleg kristály-e. Itt lehetett kapni olyan tornadresszt, ami nem a sablonos kék volt, hanem mintás, meg farmert, és edzőcipőt.

Szerettem anyuékkal menni, mert mindig reméltem, hogy én is kapok valamit, ami nem hasznos, mondjuk egy Lambada vagy Kylie Minogue kazettát, esetleg lambada szoknyát, rikítós biciklis nadrágot, netalán talán sikerül anyut rábeszélni, hogy vegyünk egy új hajszárítót a régi helyet, ami ugyan szárít, de ráz, és már azt is a piacon vettük. Itt szereztük be az összes karácsonyi ajándékot az egész család számára. Eltelt némi idő, és már nem kiabálták utánunk azt, hogy: “komplett madam”, az árusok változtak, legutóbb amikor ott jártam már elég sok volt a kínai árus, de mivel már évek óta nem voltam, így fogalmam sincs, hogy most mi a helyzet. Annyit még biztos profitáltam a dologból, hogy megtanultam alkudozni.

Elindultunk a piacra, elég rossz idő volt, be volt borulva, mondjuk itt elég sokszor be van borulva, és esik az eső, vagy nem esik. A piac sokkal nagyobb volt, mint gondoltam, és valamiért azt gondoltam, hogy mivel bolhapiac, ezért majd cuki gyerekek árulják a már nem használt játékaikat, meg ilyesmit, ehhez képest egy egész nagy “lengyel” piacot találtam, és rengeteg embert. Itt is igaz lehet az a tézis, mint a vasárnapi autópiacra, hogy felnőtt férfiemberek azért járnak ki, hogy ne kelljen otthon lenni, és segíteni répát pucolni. Ezt abból gondolom, mert több olyan férfiakból álló kis csoport  is mászkált fel-le, akik kedélyesen beszélgettek, nem vásároltak, de jól érezték magukat. Egyébként úgy tűnt elég sok család ebédel a piacon, erre kínálkozott számos lehetőség. Leves, bratwurst, édesség, egy teljes menüsort össze lehet válogatni. Az összes kajáltatós kocsi előtt sor állt. Itt kéne lángost sütni!

Elindultunk az egyik soron, és nagyon érdekes dolgokat láttam. A használt dolgoktól kezdve, az újig, minden. Elég jól szórakoztam, és időnként rángattam a Zuramat, hogy nézd ezt, nézd azt, figyelj már, jujj, az mi, uh azt láttad, pfuj az milyen gusztustalan, stb. Simán megfért egymás mellett az asztalon a katonai rohamsisak és a gumidinó. Ruha, mesekönyv, társasjáték, mindenféle konzolhoz való játékok, régi lemezek, autómodellek, használt konyhai eszközök, görkorcsolya, gördeszka, sportszerek, divatáru, tisztálkodó szerek, cipő,  és még annyi minden. Voltak gyerekek is, akik a megunt játékaiktól próbáltak megszabadulni, kicsit örültem, hogy a lányok nem jöttek velünk, mivel a múltkor elmentek az itteni, kerületi bolhapiacra, és hatalmas rajongók lettek. Kuncsorogtak némi aprót, majd hazajöttek megannyi plüssállattal, és műanyag vacakkal. Mert: “Anya! Képzeld! Ezekért csak centeket kértek! Ugye milyen jó?” Kisebbik szerint én is be tudtam volna olcsón vásárolni, és nekem is el kellene menni, mert annyi, de annyi jó dolog van! A vickek-vackok szeretetét biztos édesapámtól örökölték, mert ő az, aki mindig nyitott szemmel jár, és még egy csavaralátétet is képes összeszedni az utcán, mondván valamire csak jó lesz. Amikor itt voltak látogatóban, Hannoverben is összeszedett egy fél maroknyit. Mondjuk a nyitott szemmel járásnak megvan az az előnye, hogy elég gyakran talál elhagyott pénzt, akárcsak kisebbik. Ha ketten együtt nekiindulnak, akkor egész biztos, hogy annyi mindent összebogarásznak, hogy teli legyen a zsebük.

Kénytelen voltam elővenni a telefonomat, hogy fotózhassak, de a Zuram szerint egyszer valaki meg fog verni azért, mert mindenhol fényképezek, ennek ellenére mindig elhatározom, hogy nem leszek lusta és magammal viszem a nagy rendes fényképezőgépet, hogy rendes fotók is készülhessenek, de nem  mindig sikerül ezt kiviteleznem. Amúgy sem értek a fotózáshoz, de próbálkozom.

Lássuk a képeket!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Reklámok

Piac, bolhapiac” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szia! Én szegedi vagyok és a Cserepes sor még mindig 80% kínai cucc és árusok,talán a változás annyi,hogy szombat és vasárnap délelőtt “régiség vásár” van itt,a parkoló helyén számos hasznavehetetlen tárgyat,és kicsit kevesebb kincset lehet venni. Nekem olyan dorozsmai vásáros.A piac belseje kapott fedett részeket a régi Mars(Marx) téri piacról. Szép napot kívánok!

    • Szia! Augusztusban 3 hétig Szegeden leszek, szerintem Cserepes sor kimarad, de Mars tér kötelező lesz. Lángost enni kell! 🙂 Ha van még…
      Szép napot Neked is!

      • Szia! Lángos van a Mars téren és szépen felújított piac is. Mi ha lángost akarunk enni akkor a Napfény parkba megyünk az Obi bejáratánál egy lakókocsiból árulják.Mi vagyis a 11 éves fiam csak ott eszi meg. Szép nyarat itt Szegeden! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s