Márton nap

Még el sem fogyott a Halloweenkor megszerzett zsákmány, máris készülhettünk a következő eseményre, ami a Márton nap. Magyarországon nem szokás ünnepelni a Márton napot, hacsak nem hagyományos liba vacsorával.

“A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

Szent Márton kultusza a Pannónia területén már a honfoglalás előtt is virágzott. Szent István tisztelete jeléül a zászlaira a hadvezér Márton képét festette. A hagyomány szerint a szent egy álomban sietett a király és az ország védelmére. Így Szent Márton Szűz Mária után az ország patrónusa lett. A pannonhalmi bencés apátság is Márton tiszteletére épült azon a helyen (Savaria Sicca), ahol az egyik hagyomány szerint a szent született. A legújabb kutatások viszont minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Márton szülővárosa Savaria, vagyis Szombathely.”

Mi azonban már évek óta ünnepeltünk Márton napkor, mivel az oviban ennek régi hagyománya volt. A szülők elkészítették a lampionokat a gyerekeiknek, hogy azután az iskolásokkal együtt mehessenek felvonulni, a kerület központjába, ahol közösen énekelt a sok kis lelkes gyerek. Az oviban mindig műsorral készültek a gyerekek, amit német nyelven adtak elő, az óvónéni pedig elmesélte Márton történetét, németül és magyarul is. A szülők sütivel készültek, és természetesen volt sült liba is, amit a szülők a gyerekekkel közösen fogyasztottak el a műsor után, majd kezdődhetett a felvonulás. Minden évben izgultunk, hogy csak az eső ne essen.

Kép

Azután amikor nagyobbik iskolás lett, akkor megosztottuk erőinket egyik szülő iskolába ment műsort nézni, másik pedig az oviba. És végül a felvonuláson megkerestük egymást a tömegben és egyesült a család, ha volt egy kis szerencsénk, akkor már a karácsonyi vásárra készülődtek az árusok, kinyitott a forraltboros, és megejtettük az az évi első karácsonyi vásáros forralt borozást.

Kép

Itt Wolfsburgban ünneplik a Márton napot. Az iskolában már előre ki volt ragasztgatva kis papírokon, hogy mi lesz a program.

Kép

A lányok kérdezték, hogy ugye mi nem szándékozunk ebből kimaradni. Nem szándékoztunk. Már előtte hetekkel láttam, hogy vannak kirakva a boltban félkész lampionok, amit otthon kell összeállítani, és díszíteni, gondoltam majd előtte megvesszük. Volt baglyos, meg oroszlános, ami azért tökéletes, mert nagyobbik éppen bagoly mániás, kisebbiknek pedig oroszlán a horoszkópja, így neki meg minden jöhet ami oroszlános, hiszen ő egy oroszlán. El is mentünk a boltba Márton nap előtt, de egy darab árva lampion sem volt már. A manóba! Szerencsére kész lampionokat még lehetett kapni, így elmentünk és választottak a lányok maguknak egy-egy lámpást. Vettünk laterne pálcát is, ami egy vékony rúd, az egyik végét fogja a kis kezébe a gyerek a másik végére pedig fel lehet akasztani a lampiont, és abból a végéből egy vékony kis vezetéken egy pici izzó lóg a lámpás belsejébe, az világít. Már előtte feltöltöttem az akksikat, hogy ne kelljen elemet venni.

Kisebbik osztálya aznap készített lampiont az iskolában, tehát kisebbik egész délután azon gondolkodott, hogy mégis melyik lámpással menjen felvonulni. A tehénkéssel, mert kisebbik kedvenc állata a tehén, vagy inkább azzal, amit ő készített, ő díszített. Sikerült eldönteni, a saját készítésű lámpást választotta, de azért nem volt egyszerű, míg sikerült.

Kép

Zuram is igyekezett haza, hogy jöhessen velünk. Nem tudtuk pontosan hová kell menni, mert bár rajta volt a papíron, de nem tudtuk hogy hol is van. Elindultunk az iskola felé. Már előtte kipróbáltam itthon a laterne pálcákat, mivel tudtam, hogy nem túl megbízható szerkezetek, természetesen az egyik érintkezési hibás volt. Zuram próbálta javítgatni, de nem lett tökéletes, eléggé tartani kellett, hogy világítson. Nem baj! Megbeszéltük, hogy odafelé a boltban majd veszünk egyet. Vettünk volna, ha lett volna, de nem volt. Kisebbik eléggé elkeseredett, de szerencsére az apukája, folyton kéznél volt, és amikor nem világított a pálca, akkor egy kulcs segítségével mindig gyorsan megszerelte.

Odaértünk az iskolához, ahol már nagyon sok gyerek volt, szülőkkel együtt. Amikor elérkezett az idő, elindult a menet. Volt egy zenekar, ők sétáltak elől, szolgáltatták a zenét, a nép pedig hosszú sorban utánuk. Küldtek egy rendőrt is, aki biztosította, hogy nyugodtan vonulhasson a menet, és azon az egyetlen árva szakaszon, ahol autó jöhetett volna, leállíthatta volna a forgalmat, de nem jött arra senki. Elég nagy kört sétáltunk, közben beszélgettünk, a gyerekek rohangáltak, játszottak, a Zuram pedig 20 méterenként szerelt egy keveset.

Visszaérve az iskolához a tanárok már várták a gyerekeket, meleg innivalóval és süteménnyel. Az egyik helyen szabad tűznél lehetett nyárson kolbászt sütni, a másik helyen pedig 1 EUR ellenében lehetett hot dogot vásárolni. A lányok sütöttek kolbászt, majd kértek hot dogot is. Én napközben már elkészítettem a libát, nem egy egészet, csak egy mellet, úgyhogy otthon várt minket a finom vacsora.

Kép

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s